На фона на пандемията от COVID-19 честотата на грип е спаднала

...
На фона на пандемията от COVID-19 честотата на грип е спаднала
Коментари Харесай

На фона на пандемията честотата на грип е спаднала безпрецедентно

На фона на пандемията от COVID-19 честотата на грип е спаднала невиждано. Изследователите се пробват да схванат дали това е игра на статистика, или човечеството в действителност има късмет да завоюва войната против един от най-старите си врагове, грипa.

Южната особеност

Австралийски учени първи видяха този изумителен феномен. По техни данни сезонното събуждане на грипа, почнало по график, е спряло и по-късно изцяло е изчезнало на фона на пандемията на ковид. Ако през януари 2020 година в страната са били регистрирани съвсем 7 хиляди лабораторно доказани случая на грип, то с настъпването на австралийската есен броят на случаите не нараства както нормално, а понижава. Още през април австралийците приказваха единствено за 229 случая на грип (срещу съвсем 19 хиляди година по-рано). В резултат на това сезонът се оказа най-лекият с едвам една десета болни от броя на тези, прекарали грип година по-рано като ри това пикът на заболеваемостта настъпи в интервала, предхождащ пандемията на COVID-19. Австралийският случай не е неповторим. Южноафрикански специалисти обявиха, че в страната на процедура няма сезонно огнище на грип. И новозеландските лекари с изненада обявиха, че по време на обичайния сезонен скрининг за грипни вируси не е регистриран нито един случай на болестта, макар обстоятелството, че година по-рано 57% от тестванията са дали позитивен резултат.

Изолацията - висша мярка за обществена отбрана

С настъпването на грипния сезон в Северното полукълбо стана ясно, че развиването на събитията в Южното полукълбо не е особеност, а наклонност. Според СЗО в Африка и Карибите е регистриран забележителен спад в случаите. А BBC пък оповестява, че през седмицата от 7 до 13 септември уебсайтът FluMart, който записва болесттите от грип по целия свят, регистрира единствено 12 доказани случая на грип на планетата.

Подобна картина  се следи и при някои други болести. Както отбелязва за BBC епидемиологът  Сара Коби от Чикагския университет, страните и териториите от Австралия до Хонконг и Нова Зеландия до Бразилия са записали забележителен спад в броя на случаите на HSRV - човешкият респираторен синцитиален вирус, който предизвиква респираторни инфекции, изключително при деца. Лекарите признават, че така наречен логистичните аргументи може да са оказали някакво въздействие върху смяната в индикаторите. Някои пациенти са се лекували сами, без да търсят помощ от доктор. На някои места е била лимитирана огромната работа по диагностицирането на случаите на грип, с цел да не се губят време и запаси, по този начин нужна в битката против COVID-19. Независимо от това, като основнипричини за внезапното и повсеместо понижаване на заболеваемостта от грип, учените показват всички тези хигиенични и обществени ограничения, подхванати по цялостен свят  света с вярата да бъде спряно разпространяването на ковид - носенето на маски, потребление на дезинфектанти, постоянно миене на ръцете, поддържане на обществена отдалеченост и, несъмнено, изолираност и други типове ограничавания.

Ананмнезата на грипа

Човечеството не постоянно е боледувало от грип. Преди към 12 хиляди години (незначително къс интервал от време по стандартите на историята), той е бил безопасен за хората. И не тъй като са имали имунитет, а тъй като просто не са се срещали с него. Ситуацията се трансформира, когато нашите предшественици са почнали да минават от лов към опитомяване и развъждане на животни, по-специално на птици и говеда. Заедно с млякото, месото и яйцата индивидът е получил най-упорития патоген на планетата - грипния вирус. Първите заселници, които стартират да се занимават със земеделие и скотовъдство живеят в Близкия изток. След това този занаят се е популяризирал по целия Стар свят. А с него - и грипният вирус. По-късно европейците откриват  Америка, стартират да се заселват там и придвижват " кутията на Пандора " с всевъзможни заболявания - шарка, морбили, бубонна чума, малария, проказа, варицела, паротит, тиф, холера, дифтерия и, несъмнено, грип.

На даден стадий се появява и ваксина против грип, която облекчи битката с него, само че не унищожи изцяло вируса. През 2014 година учените съумяха да възпроизведат - в смален модел - събитията от далечни времена, когато човечеството се сблъсква с грипния вирус за първи път. Европейците се срещнат с племето сапенвава в Латинска Америка, изолирано от цивилизацията и застинало на почти същото равнище на развиване, на което е било цялото човечество преди 12 хиляди години. В рамките на дни след първия контакт с цивилизацията, доста от племето се разболяват от извънредно тежки признаци на респираторна зараза, най-вероятно грип. Това се е случвало и преди, при първите контакти на хора от развитата цивилизация с племената на Амазонка. Тогава заболяването безусловно е покосявала хора, които нямат никакъв имунитет против заболяването, която за по-голямата част от чоечеството е съвсем простащина. В случая с племето сапенвава всички заболели са изолирани и лекувани с нормалната противогрипна терапия. След известно време пациентите се възстановили и се върнали при племето. Епидемията свършила!

Безполезни защитни ограничения?

Сега учените са изправени пред въпроса: дали самият факт на съществуването на такива безгрипни зони, въпреки и в най-забравените кътчета на планетата, може да даде съображение да се надяваме, че някой ден цялата Земя ще стане такава зона? Южната особеност на грипа, която се оказа наклонност, наподобява дава вяра, че по принцип е допустимо да се отървем от грипа. Вярно е, че потреблението на изолационни ограничения единствено по себе си е на практика невероятно. Карантината би трябвало да бъде освен световна, само че и повсеместна. Освен това е невероятно изцяло да се унищожат грипните вируси (има, както знаете, четири от тях) даже посредством световна карантина. „ Големият проблем с грипа е, че той е летлив “, цитира BBC Питър Палес, микробиолог и специалист по РНК вируси в Медицинското учебно заведение Айкън към болничното заведение Маунт Сайнай  в Ню Йорк. „ Вирусът непрестанно еволюира, тъй че нашата имунна система просто не може да го разпознае  дълго след изчистването на инфекцията. Следователно можем да се заразяваме още веднъж и още веднъж. Според някои оценки всяка година към 10% от международното население се разболява от грип. "

Така че отговорът се крие освен в световната карантина, само че и в универсална ваксина, която да сътвори дълготраен имунитет. Вече има няколко разработки в тази област. Сред тях, да вземем за пример е  ваксина, която разрешава да се развие имунитет против птичи грип, макар че е основана въз основата на варианта на свинския грип. Сега тази ваксина минава първия кръг от проби върху хора. Означава ли това, че успеха е близо? Не. В света има четири типа грип - A, B, C и D. С последните два хората на процедура не водят борба. Тип D се среща най-вече при говедата и не се предава на хората. Тип С предизвиква леки респираторни инфекции, „ които не засягат публичното здраве “. Що се отнася до първите два типа, универсалната ваксина, която се създава сега, влияе единствено на грипните вируси вид В. За най-опасния, вид А към момента няма универсална ваксина.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР